Hinnasto?

– kotisi terveys on tärkeintä –

Jotta tutkimuksille voisi antaa kustannusarvion, tarvitsemme lähtötietoja kohteesta: rakennusvuosi, rakennuspiirustukset sekä esimerkiksi asuntokaupan kuntotarkastusraportti tai homekoiraraportti sekä pari valokuvaa – auttaa selventämään kohteen riskikohtia ja siten kohdistamaan tutkimukset oikeisiin asioihin.

Lue lisää prosessista

Kosteusvauriokuntotutkimus - epäilystä tutkimuksiin ja korjauksiin

Vaivaako jatkuva yskä, päänsärky, nuha, poskiontelotulehdukset, silmien ärsytys, huimaus, pohjaton väsymys tai joku muu selittämätön oire? Mitä tehdään, kun joku vieraista huomauttaa hajuhaitasta vaatteissa?

Yhteydenotto tutkijaan

Tutkimukset alkavat aina asiakkaan yhteydenotolla joko puhelimitse tai sähköpostilla. Asikas kertoo omat tietonsa ja näkemyksensä tilanteesta ja selvittää mahdolliset muut jo tehdyt tutkimukset. Lisätietoja rakennuksesta toimitetaan mahdollisuuksien mukaan sähköpostitse. Valokuvat olemassa olevista dokumenteista tai skannatut kopiot auttavat tutkijaa paljon. Pari valokuvaa ulkoa ja sisältä antavat tarpeellisia lisätietoja. Lisäksi voidaan täyttää esitietolomake, jossa tutkijalle selvitetään tarpeellisia tietoja.

Tutkimusten hinta

Yleensä tutkimusten hintaa kysytään lähes ensimmäiseksi. Koska kuntotutkimuksille on vaikea antaa tarkkaa hintaa, tehdään pyydettäessä kattohintainen tarjous, johon on määritelty tutkimusten lisäksi x-määrä näytteitä laboratorioon. Tällöin asiakkaalla on tiedossa, mitä tutkimus maksaa kalleimillaan. Harvoin kaikkia tarjouksessa määriteltyjä tutkimuksia tarvitaan kuitenkaan. Tutkimusten lisäksi asiakakkaalle tulee kustannuksia matkakuluista sekä rakenneavauksista johtuvista korjauksista. Rakenneavaukset suljetaan väliaikaisesti tutkijan toimesta.

Tutkimuksista tehdään kirjallinen sopimus.

Tutkimussuunnitelma

Tutkija tekee tutkimussuunnitelman annettujen tietojen ja kokemuksen perusteella. Joskus kohteeseen tarvitaan ensikäynti, mikäli esitiedot ovat kovinkin puutteelliset. Tutkimussuunnitelma tehdään yleensä kirjallisesti, mikäli tutkimuksilla ei ole kiire esimerkiksi meneillä olevan korjaustyön vuoksi. Esimerkiksi ARA:n tutkimusavustusta varten tarvitaan kirjallinen tutkimussuunnitelma.

Tutkimuspäivänä rakennus tutkitaan tutkimussuunnitelman mukaisesti, kuitenkin niin, että suunnitelma päivittyy todellisen tarpeen mukaan. Mikäli tutkimuksen aikana ilmenee uusia tai yllättäviä asioita, voidaan tutkimuksia laajentaa tai osia jättää pois tarpeen mukaan.

Tutkimuspäivä (t)

Jokainen kuntotutkimus on aina yksilöllinen. Tutkimuksen laajuus voi vaihdella yhden rakenteen tutkimisesta koko rakennuksen tutkimiseen. Tutkimuksia varten laaditussa tutkimussuunnitelmassa on alustavasti määritetelty rakenneavauskohdat, joihin mahdollisesti tehdään rakenneavaus tutkimuksia varten. Avauskohdat ja niiden sijainnit tarkentuvat aina paikan päällä ja niitä voidaan sijoittaa esimerkiksi kalusteiden taakse tarvittaessa. Avauksista tutkitaan useita asioita kuten rakenteiden lämpötilaa ja kosteutta sekä rakennustapaa ja niiden vastaavuutta suunnitelmiin. Rakenneavausten kautta otetaan myös eri materiaaleista näytteitä, jotka toimitetaan analysoitavaksi Ruokaviraston hyväksymään laboratorioon. Lisäksi tutkitaan rakenteiden ilmayhteyksiä tarvittaessa merkkiaineen avulla. Näin saadaan selville myös mahdollisten vaurioiden aiheuttamaa sisäilmahaittaa.

Tutkimusten päätteeksi näytteet toimitetaan laboratorioon analysoitavaksi. Tulosten ja tutkimuksen johtopäätösten saamiseen kuluu aikaa kaikkiaan noin kuukausi. Kirjallisessa raportissa esitetään löydökset, tulokset analyyseineen ja toimenpidesuositus jatkoa varten. Tarvittaessa voidaan tehdä erillinen korjaustapaehdotus korjaussuunnittelua varten.

Tulokset ja korjaus

Joskus ongelmat ovat yksinkertaisia. Jo pelkkä kattovuoto saa aikaan isoa tuhoa, kun sitä ei korjata asianmukaisesti.

Kosteusvaurioit rakenteissa tulee aina korjata kokonaisvaltaisesti. Tutkimuksissa selviää todella usein, että esimerkiksi vuotaneen katon korjauksissa on tehty vain uusi kate vanhan päälle. Kastuneita eristeitä tahi lahonneita aluslaudoituksia ei ole uusittu. Aluskate sentään on laitettu.

70 ja 80 – luvun omakotitaloissa on käytetty runsaasti kattoikkunoita ja näitä vuotavia kattoikkunoita peitetään edelleen surutta levyillä ja märät rakenteet jäävät alle. Ilmanpaineen vaihteluiden vaikutuksesta mikrobien aineenvaihduntatuotteet sekä itiöt kulketuvat höyrynsulusta ”sinnepäin” tehtyjen läpivientien kohdilta sisätiloihin ja voivat olla monesti hajujen ja oireilujen syy.  

Korjaukset on kyllä mahdollista tehdä uudestaan asianmukaisesti, mutta kustannukset ovat huomattavasti isommat kun että korjattaisiin asiat kerralla kuntoon.

 

Kuinka voimme auttaa?

Indatec

Asiantuntijat sisäilmaongelmien sekä kosteus- ja homevaurioiden selvittämiseen ja korjaamiseen.

info@indatec.fi